Esti pasionat de fotografie ori iti place sa faci selfie-uri acasa? Aceste 8 greseli in portrete sunt foarte usor de evitat! Cu toate acestea, sunt foarte des intalnite. Ai nevoie de putina rabdare si concentrare inainte de a captura un moment frumos!
1. Lumina.
Fotografia este transpunerea luminii. Este crucial sa avem o lumina buna pentru un portret minunat! Insa, lumina poate sa dea mai multa valoare subiectului. O lumina calda, difuza, ca cea a apusului, va arata extraordinar in portretele romantice, suave.
O lumina mai puternica poate fi mai potrivita pentru portretului unui businessman.
Tine minte: lumina fiecarui moment al zilei este ideala pentru un anumit portret!
2. Pozitia si postura.
Sunt persoane cu un talent nativ in realizarea portretelor! Pentru noi, ceilalti, exista mici trucuri sa ne ajute sa fim mai fotogenici! Cel mai dificil este sa iti pozitionezi mainile. „Ce fac cu mana asta?„, „Unde sa asez bratul?” poate ti-au trecut prin minte de cateva ori. Ei bine, mainile sunt extraordinar de importante. Evita degetele incordate ce pot arata ca o gheara. O mana relaxata va arata mai elegant in poze.
Un alt truc ce iti va imbunatati portretele este forma geometrica pe care o alcatuieste trupul. Incearca sa eviti o postura „patrata”: trunchiul in fata camerei, pozitie dreapta, cu mainile pe langa corp, doar daca tematica fotografiei o impune!
3. Micile detalii.
Exista o vorba in popor si se aplica: „Dracu sta in detalii!„… Un portret reusit este un portret elaborat, gandit, studiat. Machiajul, parul sau accesoriile trebuie alese cu grija. Concentreaza-te pe micile detalii care vor face diferenta. De exemplu, firele de par rebele pot fi „cumintite” inainte de a captura portretul. Scamele sau atisoarele pot fi indepartate de pe haine. Cutele hainelor pot fi netezite, iar accesoriile centrate cand isi pierd pozitia initiala. Gandeste-te ca este mai simplu sa aranjezi aceste mici imperfectiuni inainte de a face fotografia decat sa petreci ore editandu-le!
4. Editarea excesiva.
Nimic nu este mai neplacut ca editarea excesiva! Piele fara textura, cu aspect de cauciuc, este neatragatoare. Poti corecta imperfectiunile trecatoare (cum ar fi cosurile), dar este de preferat sa pastrezi trasaturile permanente ale subiectului (pistrui, alunite, semne de nastere). Chiar si ridurile pot fi usor estompate, dar nu complet indepartate. Stai departe de editarea extrema! Less is more!
5. Fundalul.
De cele mai multe ori, ne concentram mai mult asupra subiectului si dam mai putina atentie fundalului. In mod contrar, fundalul este unul dintre principalele aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare. Fundalul iti poate armoniza un portret sau il poate ruina. Fundalul nu trebuie sa cuprinda elemente care sa distraga atentia de la subiect. In plus, fundalul trebuie sa aiba sens in fotografie si sa nu devina dominant. Alege un fundal mai putin incarcat si lasa subiectul sa iasa in evidenta. Fii atent la micile „scapari”!
6. Separarea subiectului.
Portretul unui subiect negru pe un fundal negru poate sa nu iasa in evidenta, dar daca este efectuat corect poti obtine o compozitie fantastica! Incearca sa delimitezi subiectul de fundal.
Poti reusi prin pozitionarea unei lumini in spatele subiectului sau schimarea nuantei fundalului. De cele mai multe ori, un subiect negru pe un fundal negru, fara lumina de separare, poate parea bizar. Subiectul poate sa para incomplet. Pot rezulta capete „plutitoare” sau parti ale corpului lipsa atunci cand subiectul fuzioneaza cu fundalul. Daca este ceea ce urmaresti, procedeaza cum iti place!
7. Mentinerea atentiei privitorului.
Poti introduce in portrete anumite obiecte ce intaresc povestea personajului tau! Atat timp cand aceste obiecte mentin atentia privitorului cat mai mult, poti spune ca ai succes. Evita plasarea obiectelor ce nu se potrivesc cu tematica portretului sau obiectele care domina subiectul. Aceste obiecte sunt ajutatoare, nu principale!
8. Povestea portretului.
Nimic nu este mai frumos ca o poveste! Portretul tau poate sa exprime ganduri, emotii, sentimente, obiective sau sa evoce o adevarata scena! De aceea este crucial ca subiectul sa fie in lumina potrivita, cu fundalul potrivit, in tinuta potrivita!
Mmmmm… ma gandesc ca poate aceste 8 greseli in portrete nu sunt considerate greseli si pentru altii. Iar fotografia este subiectiva, nu-i asa? Mai important este sa iti faca placere decat sa executi totul „ca la carte”! La urma urmei, greselile dau un strop de culoare! 🙂
Inapoi la Blog.