Abilitatile obligatorii unui fotograf se imbunatatesc permanent, pentru totdeauna. Este nevoie de rabdare, dedicare si multe esecuri pentru a evolua. Unele indemanari sunt native unora, dar muncesc cu sarguinta sa le stapaneasca. Indiferent din care categorie face parte, un fotograf bun va cauta sa isi finiseze neincetat aceste abilitati.
Lumina
Poate unul dintre cele mai importante lucruri este intelegerea luminii. Directia sursei de lumina trebuie stabilita de la bun inceput pentru a determina ce spatiu este mai luminos. Stii deja asta. De altfel, si umbrele sunt importante, cat de intense sau delicate. Miscarea cadrului cu un singur centimetru poate schimba complet lumina captata intr-o fotografie. In momentul in care dai importanta lumii dintr-un cadru, in felul cum creaza forme si reliefeaza texturi, tehnica ta se va imbunatati considerabil. Prin urmare, fii constient intotdeauna de lumina.
Stilul
La inceput, niciun fotograf nu are un stil anume. Stilul este ceva atat de personal, ca o amprenta, incat nu se poate replica. Stilul se construieste in ani si, in decursul lor, se schimba. Poate fluctua in functie de starea de spirit sau de cunostintele imbogatite. De aceea, mai bine sa nu iti faci probleme daca stilul tau nu este clar definit de la inceput. Daca ai idee incotro te indrepti, poti doar sa te perfectionezi. In caz contrar, trebuie sa te descoperi. Inspiratie in imbunatatirea stilului poti gasi in alte arte (pictura si arhitectura) sau la alti fotografi.
Propriul stil iti poate ghida si modul in care iti editezi fotografiile. Desigur, studiul unui program de editare necesita timp si, cu cat il stapanesti mai bine, editarea ta va fi diferita. Odata cu asta, stilul tau se va schimba.
Uite un exemplu personal. Poza a fost facuta in 2019. Atunci, imi doream ca editarea sa amplifice efectul rasaritului. Acum, consider ca a fost prea mult. Daca as reedita fotografia de atunci, as deschide mai mult umbrele si nu as mai exagera cu fundalul. As vrea ca poza finala sa nu para atat de editata, ci sa arate natural. Asadar, exista o schimbare a stilului intr-un timp relativ scurt. Iar daca aceeasi fotografie ar fi editata peste alti 2 ani, rezultatul ar fi cu totul altul.
Observatia
Ochii ageri si cercetatori sunt cele mai de pret bijuterii. Ei ne ajuta sa vedem detalii ascunse, mai ales daca ii antrenam sa faca asta. Observatia este o practica ce se poate imbunatati prin exercitiu. Va face diferenta dintre o poza buna de una extraordinara.
Ia-ti timp suficient sa te pregatesti inainte de a fotografia. Obisnuieste-ti ochiul cu subiectul si locatia. Indiferent daca subiectul este o floare, propria pisica, o persoana sau un vapor. Lasa-ti un moment sa vezi detaliile din scena dinaintea ta. Este incredibil cate poti remarca doar fiind atent la ce urmeaza sa fotografiezi. Daca totul ti se pare perfect pentru imortalizare, mai lasa-ti un ragaz si intreaba-te „De ce?„, „Ce imi place de fapt?„. Raspunsurile pe care ti le vei da singur, te vor ajuta sa creezi un tablou formidabil.
De exemplu, acest portret mi-a placut de la fata locului. Pe moment, m-am intrebat ce elemente am observat si am indragit. In primul rand, este o poza cu contrast cromatic, oranj si albastru. Aceste doua culori nu sunt in proportii egale, albastru doar echilibreaza caldura pe care o confera oranjul. In al doilea rand, imi place ca subiectul nu doar sta intre crengile copacului, ci interactioneaza cu mediul. In al treilea rand, este o poza stratificata: in primul plan este o creanga, in al doilea plan este subiectul, in al treilea plan este o alta creanga si se poate vedea si dincolo de ea. Apoi, imi plac diagonalele: crengile, capul inclinat si gulerul jachetei alcatuiesc linii cu acelasi unghi .
In fata scenei observa toate micile detalii: culorile, formele si texturile. Un model extraordinar nu iti va garanta o fotografie foarte reusita daca nu vei cerceta calea potrivita prin care sa fie pus in valoare.
Data viitoare, inainte de orice, priveste scena, lumina si subiectul. Analizeaza cum interactioneaza una cu cealalta. Cerceteaza detalii speciale care pot oferi un plus de valoare cadrului. Iar cand toate iti sunt agreabile, intreaba-te: De ce imi place?
Inapoi la Blog.