Cum sa faci fotografii mai atragatoare, cand toate retelele media sunt suprasaturate de filtre sau artificii tipatoare? Ei bine, exista cateva practici simple sa iti imbunatatesti fotografiile proprii!

Indiferent ca esti interesat de fotografie sau fotograf, un strop de inspiratie este binevenita oricand!

Cunostintele privitoare la setarile aparatului sau telefonului mobil si toate tehnicile fotografice pot fi coplesitoare la inceput. Este multa informatie si parca ai vrea sa le cunosti pe toate… de ieri! Incetul cu incetul, sigur vei ajunge sa realizezi fotografiile la care visezi. Nu uita sa te bucuri de fiecare moment!

Lumina.

Fotografia gravireaza in jurul luminii! Fii constient de lumina ori de cate ori faci o fotografie! Directia, intensitatea, forma sau culoarea sunt importante in egala masura. Indiferent ca fotografiezi in interior (acasa sau studio) sau afara, lumina este cheia unei fotografii reusite! Lumina naturala este ideala si, foarte important, este gratuita! Poti profita de lumina solara in fiecare zi. Lumina naturala in fotografii poate sa induca o anumita stare privitorului. De exemplu, lumina asfintitului este o lumina blanda, calda, aurie, preferata la realizarea portrelor. Poate sa imprime o stare romantica, iar subiectul poate sa arate mai seducator!

Daca alegi sa fotografiezi afara, urmareste directia luminii. Evita sa pozitionezi subiectul in umbra totala, doar daca, fireste, esti constient de efectul artistic final. Un subiect luminat va iesi in evidenta si va atrage mai repede atentia privitorului.

Supraexpunerea.

La inceput, majoritatea fotografiilor pe care le realizam sunt supraexpuse. Este o greseala frecventa, caci ne dorim cat mai multa lumina in fotografii. O fotografie supraexpusa are culorile sterse, iar detaliile din portiunile albe sunt irecuperabile. Chiar si in post editare, aceste detalii nu mai pot fi redobandite. La polul opus este subexpunerea, cand culorile sunt foarte inchise, iar detaliile din culoarea neagra sunt inexistente. Cu toate acestea, cand editam o fotografie subexpusa, putem recupera anumite detalii.

De cele mai multe ori, fotografii tind sa subexpuna foarte putin fotografiile, tocmai pentru a conserva detaliile in zonele albe. In post editare, poti manipula culorile si texturile dupa stilul tau artistic, dar este de preferat sa ai o fotografie buna cu care sa lucrezi!

Fotografiaza mai mult!

In era digitala este mai usor sa fotografiem mai mult! Chiar daca sfarsesti prin a avea zeci de cadre similare, exista posibilitatea ca intre aceste cadre sa fie o mica-mica diferenta si sa iti placa o fotografie mai mult ca toate celelalte! Daca ai timp si spatiu de memorie, fa cateva fotografii in plus! Este mai simplu sa stergi o fotografie care nu iti place, decat sa regreti un moment pe care nu l-ai surprins!

Simplitatea.

Suntem tentati sa incorporam cat mai multe idei si obiecte intr-o fotografie. Aceasta pentru ca dorim sa obtinem fotografii de care sa nu ne plictisim atunci cand le privim. Dar devin obositoare! In mod uimitor, simplitatea unei fotografii poate sa primeze in fata uneia prea „inzorzonate”. Aminteste-ti sa umpli cadrul cu obiecte care sa nu distraga atentia de la subiectul principal. Iar daca obiectele nu au legatura cu subiectul sau povestea fotografiei, indeparteaza-le!

Hmmm… cam incarcata, nu-i asa?

Regula de 3!

Regula treimilor este o tehnica de baza in fotografie. Este cea mai uzuala modalitate prin care poti sa obti o compozitie echilibrata si artistica. Impartind cadrul in doua drepte verticale si doua drepte orizontale, obti 4 puncte de intersectie ale dreptelor. Aceste puncte sunt importante, caci ochiul este tentat sa caute subiecte interesante in aceste intersectii. Aceasta impartire te ajuta sa pozitionezi subiectul in mijlocul cadrului, pentru a crea simetrie, sau sa divizi fotografia in 3 parti egale (verticale sau orizontale) si sa creezi 3 „blocuri” care contribuie la creearea unei singure povesti unitare a fotografiei. De exemplu, o fotografie a unui peisaj idilic poate sa cuprinda cerul cu pescarusii, marea cu valurile si nisipul cu scoicile.

Linii.

Directia si sensul in care doresti sa conduci ochii privitorului prin fotografia ta sunt redate prin linii. Acestea pot fi naturale (un drum, un rau, crestele muntilor) sau create de tine (un obiect plasat intre camera si subiect sau in jurul obiectivului).

Inramarea.

Un subiect incadrat intr-o rama este mai placut de privit si mai artistic. Te poti folosi de scari, porti, ferestre sau orice incadrare in care sa iti pozitionezi subiectul. De asemenea, lumina si umbrele pot crea efectul de inramare a subiectului.

Un orificiu intr-un carton asezat in fata obiectivului poate crea efectul „vignette”.

Spatiu intre subiect si fundal.

Pare ceva banal, dar spatiul dintre subiect si fundal conteaza! Atunci cand subiectul este foarte aproape de fundal (sau lipit) se poate crea iluzia de fotografie „plata”. Fundalul va fi vizibil si va atrage atentia de la subiect. Daca acest efect nu este cel dorit, distanteaza subiectul de fundal. Astfel, subiectul va fi focusat si va iesi in evidenta. In functie de lentila aparatului, se poate crea acel fundal artistic difuz, pe care toata lumea si-l doreste in fotografie, pentru a separa subiectul de fundal.

Straturi.

Fotografiile sunt 2D, insa toata lumea isi doreste acel efect tridimensional in care poti reda profunzimea spatiului sau subiectului. O modalitate simpla este sa creezi straturi. Cel mai utilizat raport este: stratul I (cel mai aproape de camera), stratul al II-lea (subiectul) si stratul al III-lea (fundalul). Rezultatul este o fotografie in care privitorul intelege mai bine raportul dintre subiect si plasarea acestuia in spatiu. Se percep mai bine distantele si marimile din fotografie!

De sus pana jos!

Sunt momente cand compozitia ta pare solida, subiectul este plasat intr-un cadru minunat… cu toate acestea, fotografia finala poate sa nu fie asa cum ti-o doresti! In mod surprinzator, modificarea unghiului poate preschimba o fotografie draguta intr-una wow! Cand fotografiezi data viitoare, incearca sa pozitionezi camera sau telefonul intr-un unghi mai jos decat subiectul sau mai inalt ca subiectul. Fotografiile tale vor fi mai interesante!

Forma fotografiei.

Hmmm…. per total, fotografia ta poate sa aiba o anumita… forma! Statica sau dinamica, aceasta forma poate sa dicteze modul de perceptie al privitorului asupra fotografiei. Fii constient de spatiul negativ si incadrarea subiectului, astfel incat sa gasesti armonie si echilibru. De exemplu, daca realizezi un portret la malul marii, evita linia orizontului perpendiculara pe gatul subiectului. Nu vrem subiect decapitat, nu? Trunchiurile de copac sau stalpii de telegraf care „ies” din capul subiectului sunt alte detalii de care e bine sa iei seama.

Cum sa faci fotografii mai atragatoare?

Practica este mama invataturii! Fa mai multe fotografii incepand de astazi! Iar daca ceva nu te-a lamurit pe deplin, ne poti scrie un mesaj prin formularul de contact sau pe Facebook!

Inapoi la Blog.