Te-ai intrebat vreodata cum sa faci portrete acasa? Poate nu ai un decor fotogenic, extravagant, spatiu generos sau lumini de studio. Dar daca ai la indemana lumina naturala si cateva ore libere, eu pot sa iti dau cateva idei simpatice.

1. Lumina

Lumina este cheia pentru portrete. Aproape ca iti dicteaza stilul portretului. Stii ce avantaje mai are lumina naturala? E gratis si e variata. Cum doresti sa fie portretul final? Lumina aurie a apusului sau rasaritului va conferi portretelor o nota romantica, in timp ce contrastul puternic, pe care il vei obtine cu lumina pranzului, va schimba total perceptia asupra fotografiei finale. Iti doresti un portret mai delicat? Asteapta acel moment al zilei. 

Camera in care am facut portretele era orientata pe Sud-Est. Asadat, am fi putut astepta mult si bine apusul, ca nu l-am fi zarit niciodata. Noroc ca geamurile cladirii din fata ferestrei noastre au reflectat lumina apusului. Asa am obtinut o raza de care ne-am bucurat din plin! 

Cu cat esti mai aproape de o fereastra, subiectul va fi mai luminat. Poti aseza modelul pe pat, scaun, podea sau sa stea in picioare. Daca optezi pentru pat, un pont bun ar fi sa utilizezi lenjerie deschisa la culoare. Noi ne-am folosit de banala lenjerie alba. Nu doar ca a jucat rolul reflectorului, dar simplitatea cearceafului a lasat modelul sa iasa mai mult in evidenta. 

2. Echipamentul

La inceput, fotografiezi cu ce ai, chiar si cu telefonul. Cand poti sa fii mai selectiv, trebuie sa iei in considerare cateva aspecte: lumina din incapere, cat de mare este incaperea, ce sentiment vrei sa raspandeasca portretul final. 

Lumina din incapere este aproape intotdeauna mai redusa ca lumina de afara, pe timpul zilei. Asadar, echipamentul tau trebuie sa fie capabil sa suporte aceste conditii. Iar ca modalitate de compensare a luminii, nu amesteca niciodata lumina naturala cu cea artificiala. Cele doua nu se vor armoniza deplin. 

Conteaza cat de mare este incaperea? Fireste! Un obiectiv de 20mm sau 35mm va fi mai prietenos si nu va distorsiona atat de mult chipul modelului. Din testul nostru, 85mm a fost obiectivul cu care am putut sa obtinem portrete faine intr-un spatiu restrans. 

Ce sentiment vrei sa raspandeasca portretul final? Asta este decizia artistului. Eu am cautat ca rezultatul sa fie mai delicat. Am plasat colturi de cearceaf in fata obiectivului pentru diferite efecte si chiar am imbracat obiectivul in perdea. Astfel, focusul a fost mai fin. 

3. Nu te limita

Echipamentul este limitat, spatiul este limitat, lumina naturala este limitata. Stii ce nu ar trebui sa fie limitat? Tu. Dupa definitie, portretul nu trebuie sa fie neaparat infatisarea unui chip, ci poate sa fie un fragment din corpul modelului. Anumite parti ale modelului pot fi foarte fotogenice si chiar silueta. 

Haide, spune-mi ca nu ti-am dat niste idei faine cum sa faci portrete acasa numa’ bune de incercat!