Cum sa faci portrete care sa iti placa tie, de fapt? Ei bine, reteta magica nu o are nimeni! Dar fiecare pictor, sculptor sau fotograf detine o modaliate prin care sa realizeze un produs de care sa fie mandru. Eu iti voi impartasi ingredientele ce ma ajuta pe mine sa obtin portrete de care sa ma indragostesc. 

1. Lumina

Este evident ca avem nevoie de lumina sa vedem chipurile, dar uneori, avem nevoie de acea lumina. De pilda, eu prefer lumina naturala a diminetii. Este mai timida si umbrele sunt mai delicate. Iar daca te trezesti destul de devreme, vei descoperi o paleta uriasa de culori ale diminetii. Inainte de rasarit, cand se crapa de ziua, ai parte de cea mai frumoasa lumina albastra. Dureaza cateva minute si este divina! Apoi, rasaritul invaluie obiectele in sclipiri aurii. Razele rasaritului sunt calde si romantice, facand loc luminii diminetii: suficient de puternica, dar nu atat de intensa precum lumina pranzului. In plus, dimineata devreme nu sunt foarte multi oameni si ai mai multa libertate intr-o anumita locatie. Sa tii cont ca lumina diminetii difera de la un anotimp la altul. Iarna, culoarea este mai rece, iar vara este mai calda. 

Tu trebuie sa decizi cum vrei sa fie expus subiectul in fotografia ta si astfel poti alege momentul zilei ideal. Haide sa iti arat cateva dintre fotografiile mele indragite facute dimineata. Portretele proiectelor Vanilla si Autumn Delight sunt printre preferatele mele!

2. Obiectivul

La inceput, faci portrete cu ce ai! Astfel, te obisnuiesti cu setarile aparatului, cu persoanele fotografiate si cu toate notiunile legate de compozitie studiate. Apoi, incepi sa compari fotografiile tale cu ale altor fotografi. Si ale lor sunt diferite. Iti plac culorile, compozitia, modelul, dar si separarea subiectului de fundal sau anumite trasaturi ale modelului care par amplificate. Ei cum reusesc? Raspunsul este simplu: obiectivul! Alegerea obiectivului iti poate influenta stilul, este foarte adevarat!

Portretele cu acele fundaluri cremoase, neinteligibile, sunt realizate cu o diafragma deschisa. Asta cautai? Atunci, 1.2, 1.4, 1.8, 2.2 si 2.8 sunt pe placul tau si iti vor oferi acel bokeh atat de vanat! Cand diafragma este deschisa, focusul este pe o trasatura a modelului (de cele mai multe ori, se incearca focusul pe ochii subiectului) si restul compozitiei este mai putin clar.

Cand portretele nu includ atat de mult din mediul inconjurator, probabil ca sunt realizate cu obiective cu o distanta focal mare. De pilda, un obiectiv de 35mm va incorpora mai mult din mediul inconjurator in fundalul subiectului fotografiat decat unul de 85mm. Asadar, fundalul ajuta in construirea portretului? Este important? Daca da este raspunsul tau, incearca un obiectiv sub 50mm. Orice aspect tehnic va contribui masiv la portretul final. 

3. Editarea

Portretele sunt redarea chipurilor in mod fidel realitatii sau nu! Tu ca artist ai libertatea deplina in a alege cum vrei sa fie exprimat portretul. Eu prefer sa fie cat se poate de apropiate de realitate, cu mici retusuri. Imi place sa pastrez trasaturile caracteristice unei persoane si sa imbunatatesc aspectele efemere. Ce este permanent, ramane. De exemplu, alunitele si cutele de expresie nu vor fi editate, dar voi estompa cearcanele si cosurile. Stiu ca less is more, dar uneori ma ia valul si editez un pic cam mult o anumita imagine. Si, cu cat editez mai mult, incepe sa imi placa mai putin poza respectiva. Asadar, incercati sa aplicati o editare cat mai discreta la inceput.

Pentru editarea portretelor nu trebuie sa iti lipseasca Photoshop. Stiu ca e scump si intimidant prima data, dar de rezultate chiar vei fi mandru! Colorizarea si micile ajustari le poti obtine in Lightroom. Tine minte sa realizezi un portret dragut direct la fata locului si sa lasi cat mai putin pentru editarea de acasa.

4. Propriul instinct

Sa ne punem de acord ca ce imi place mie, altora nu le va placea. Nu va tine de cunoasterea regulilor de compozitie sau de aspectele tehnice, ci de gust. Iar stilul se naste din propriul tau instinct. Daca pozitia modelului, obiectivul ales, mediul inconjurator sau procesarea finala te vor face sa strambi din nas, ar fi bine sa iti asculti propria reactie si sa modelezi ingredientele dupa bunul plac. Instinctele tale nu vor da gres niciodata! 

Ei bine, raspunsul la intrebarea „Cum sa faci portrete faine?” ti-l vei da singur. Va fi un amalgam de lectii invatate, impulsuri, incercari nereusite si, in sfarsit, evolutie!

Inapoi la Blog.

Urmareste-ne pe Facebook si Instagram