Fotografia este o calatorie si, pe tot parcursul acesteia, inveti neobosit. Nu mi-as fi dorit sa stiu de la inceput toata informatia, caci fiecare descoperire si lectie noua ma umple de bucurie. Satisfactia cea mai mare este atunci cand sunt mandra de un portret si imi spun „Gata! Il vreau printat!”. In calatoria mea, am descoperit cateva modalitati prin care sa creez portrete apreciate. Haide sa iti dezvalui cele mai simple cai daca te intrebi cum sa iti imbunatatesti portretele.
Culorile
Culorile sunt foarte importante intr-o compozitie. Uneori, sunt motivul pentru care agream sau nu o fotografie. Daca pana la acest moment nu ai studiat culorile, poti citi un articol scurt despre teoria culorilor pentru incepatori. Vei invata care este diferenta dintre saturatie si luminozitate sau schemele cromatice atragatoare pe care le poti utiliza in fotografiile tale. Aceste notiuni iti vor fi de ajutor, mai ales in alegerea locatiei, hainelor sau recuzitei modelului.
Autocritic
Sa fii autocritic inseamna sa accepti ca nu esti perfect, dar sa te bucuri de propriile reusite. Inseamna sa tii minte ca mai ai mult de studiat si sa fii mandru de o fotografie. Cand invat ceva nou, imi place sa aplic in practica intr-un set de fotografii. Dupa editarea setului complet, retin poza preferata si cea care imi place cel mai putin. Asezandu-le una langa alta, pot sa analizez ce imi place si ce nu imi place deloc. Aceasta autocritica ma ajuta sa ma evaluez si sa inteleg ce am de imbunatatit.
De exemplu, acestea sunt pozele dintr-un set recent. In stanga, este poza preferata si in dreapta, poza care imi place cel mai putin. Daca le pun una langa alta imi este mai clar sa inteleg ce ma atrage si ce nu. In fotografia favorita, directia luminii imi convine foarte mult, contrastul cromatic dintre oranj si albastru, dar si pozitia si expresivitatea modelului. Chiar si liniile din aceasta fotografie imi sunt pe placul ochiului. Conturul balconului conduce privirea spre model, iar pozitia geamurilor cladirii din fundal formeaza un tipar in spatele modelului, regasit la scara mica pe camasa ei. Aceste mici detalii mi-au placut de la fata locului.
In fotografia mai putin preferata, cred ca sunt mai multe aspecte pe care le-as fi putut imbunatati. As schimba pozitia si parul modelului, cat si compozitia totala a fotografiei. De asemenea, si editarea finala mi se pare un pic cam mult.
In concluzie, am nevoie de mai multa practica, pentru a vedea timpuriu toate acele aspecte care nu imi plac si a lua masuri la momentul fotografierii.
Recuzita
Recuzita este o colectie de obiecte in posesia fotografului, folosite in anumite cadre. Aceste obiecte, alese cu grija in functie de tematica sedintei foto, reusesc sa optimizeze fotografia finala. Produsele utilizate sunt interesante si pot sustine mai bine povestea personajului fotografiat. In acelasi timp, recuzita ajuta modelul sa fie mai creativ, permitandu-i sa pozeze in ipostaze unice. Recuzita poate sa fie alcatuita din obiecte permanente sau care se consuma la o singura utilizare. Produsele mele preferate sunt cele de la fata locului: frunze, crengute sau flori. Asadar, nu trebuie sa dai o avere pe cine stie ce articole, cand Mama Natura ne-a binecuvantat cu atatea posibilitati! Alte obiecte pe care le poti folosi sunt cartile, instrumentele muzicale, canile sau orice ai la indemana si iti sustine naratiunea scenei. Fii creativ!
In sezut!
Cand modelul nu este foarte experimentat, o modalitate nemaipomenita de a obtine pozitii gratioase si creative este sa lasi modelul sa se aseze. Va deveni relaxat si va gasi modalitati prin care sa isi imbunatateasca postura. In cazul in care modelul nu se poate aseza pe jos, poti gasi modalitati prin care se poate spriji. Emotiile se vor risipi si asta se va vedea cu certitudine. Iar un model relaxat, care se simte confortabil, este un model desavarsit!
Miscare
Da, fotografiile sunt in plan bidimensional si, fireste, sunt statice. Exista cateva trucuri prin care poti sa incluzi in portretele tale un strop de dinamism si tridimensionalitate. Cand privesti o fotografie ce iti sugereaza ca exista o actiune la acel moment, te face sa iti imaginezi o intreaga scena. Compozitiile stratificate sunt mai interesant de urmarit. Asadar, incearca sa incluzi in portretele tale mai multe planuri si un subiect care se misca. Fundalul in care ai surprins masini sau alti oameni in miscare, frunzele leganate de vant sau apa curgand, toate aceste elemente inghetate in timp vor incuia miscarea in portretul tau. Parul modelului este cel mai simplu component care poate sugera miscarea. O simpla adiere, un ventilator sau o usoara miscare a capului poate anima orice suvita.
Bonus!
Foloseste-te de propriile sentimente, ganduri si frici. Incorporand in portrete emotiile tale, vei obtine diversitate si modalitati prin care sa-ti comunici fanteziile, parerile si ratiunile. Cand simti ca nu ai inspiratie, inchipuie-ti cum ai putea sa evoci trairile tale. Nu iti fie teama! Arta detine o parte din intimitatea creatorului.
Recent, am incercat sa concep un set de fotografii cu o anumita tema. Modelul a fost atent ales, asadar am apelat la o actrita. Ea a reusit sa inteleaga sentimentul din spatele personajului si a transpus-o in fata aparatului. Am fost rascolita sa privesc propria mea emotie, pe care o fotografiam la acel moment. Am decis sa ii insamantez un strop de speranta. Per total, experienta a fost bizara, dar terapeutica.
Nu-i asa ca ai chef de niste portrete?