Fotograf incepator? Inseamna ca pasiunea, entuziasmul si frustrarile sunt la cote ridicate! Poate te simti ca intr-un carusel de cand faci fotografii. Uneori sunt super faine, alteori ai vrea sa iti ascunzi capul in pamant de dezamagire. Lucrarile tale nu sunt ca ale lui Alfred Stieglitz sau Diane Arbus, acei fotografi pe care ii admiri. Suna cunoscut sentimentul? 

Ei bine, acest carusel poate sa calatoreasca cu viteze ametitoare pentru multi ani. Si e minunat! Iar ca acest voiaj sa fie cat mai palpitant, ti-am pregatit cateva recomandari. Ca de la un drumet la altul!

1. Mod manual

mod manual

Probabil ca ai tot auzit de asta, dar modul manual al aparatului este ideal! Cand selectezi modul automat, nu faci altceva decat sa lasi aparatul sa considere care sunt setarile perfecte pentru un anumit cadru. Uneori, camera poate sa reuseasca cea mai buna fotografie. Acest lucru se intampla foarte rar si sfarsesti cu o poza mai putin reusita. Modul manual iti permite sa fii stapan pe setari si sa obtii rezultatul pe care il urmaresti. Desigur, vei avea nevoie de mult exercitiu si cateva informatii culese din ceva surse. 

2. Format RAW

MOD MANUAL

Ok, chiar in momentul asta, pune mana pe aparatul tau si uita-te in setari. Cauta sa verifici care este formatul fotografiilor. Este JPEG? Vezi daca aparatul tau poate sa traga in RAW. Are aceasta optiune? PERFECT! Vei observa ca fotografiile RAW vor avea dimensiune mai mare si calitate mai buna. Aceasta pentru ca o fotografie RAW retine mai multa informatie. In post procesare, anumite detalii pot fi recuperate. Fotografiile JPEG nu pot fi editate la fel de bine, de aceea iti recomand sa folosesti setarea RAW. 

3. Invata un program de editare

program de editare

Ia sa vedem: ai selectat modul manual al aparatului, ti-ai creat propriile setari, tragi in format RAW si ai obtinut o fotografie care iti place. Nu ar fi minunat sa o poti imbunatati un pic? Poate ai vrea sa reduci contrastul, sa corectezi anumite imperfectiuni sau sa schimbi o anumita culoare ori altceva iti trece prin minte! La final, ai avea o fotografie artistica de care sa fii mandru, nu-i asa? Toate aceste mici manipulari le poti face intr-un program de editare. Poti incerca Lightroom sau Photoshop ori altceva. Poate fi intimidant, dar prin exercitiu vei invata sa iti editezi fotografiile ca un veteran.

4. Less is more

less is more

Ai inceput sa iti editezi fotografiile? Bravo! Cand editezi, mai faci cate o pauza? Sa zicem, de cateva minute, in care iti iei atentia de la fotofrafia in curs de editare si faci altceva? Nu? Risti ca fotografia ta sa fie prea editata. Ochiul nostru oboseste privind un timp indelungat un anumit subiect si, la un moment dat, se plictiseste. De aceea, poti sa ai impresia ca fotografia este prea intunecata, culorile nu sunt suficiet de vibrante sau subiectul nu mai pare atat de atragator. Astfel, continui sa editezi. Si continui, pana cand nu iti mai place deloc! Stii ce ai putea face? Ai putea sa te opresti pentru cateva minute, sa iti iei privirea de la poza si sa faci altceva. Poti sa bei apa sau sa iti mangai animalul de companie ori sa iti admiri privelistea de la fereastra. Orice, doar sa iti iei ochii obositi si plictisiti de la acea imagine. Cand te vei intoarce, vei observa detalii sau noi perspective de retusare.

5. Nu tine pentru tine

demorax photo

A fost un drum obositor, calatorule, dar ai ajuns! Ai ajuns la destinatie: ai obtinut o fotografie perfecta! Ai invatat atat de multe sa o faci si meriti sa fii mandru de creatia ta. Hei, ce faci? Doar nu ai de gand sa o pitesti undeva, intr-un folder prin calculator, departe de ochii lumii?! Urc-o pe canalele media si lasa-ne sa o admiram! 

Daca nu ne-am imprietenit deja in mediul virtual, pe noi ne gasesti si pe Facebook, si pe Instagram! Si abia asteptam sa vedem operele tale de arta!

Inapoi la Blog.