Era imposibil sa continuam seria „Fotografi celebri” fara Dorothea Lange. O deosebita documentarista si o extraordinara fotojurnalista, Dorothea a portretizat efectele economice interbelice din Statele Unite mai atroce ca oricare alt fotograf de la acea vreme.

Fotografi celebri: Dorothea Lange

Dorothea Margaretta Nutzhorn s-a nascut in Hoboken, New Jersey, la data de 26 mai 1895, intr-o familie de imigranti germani. La varsta de sapte ani, s-a imbolnavit de poliomielita. Acest virus i-a lasat urme adanci, cu care a invatat sa traiasca toata viata. Piciorul drept i-a fost slabit in urma bolii si schiopatatul nu s-a diminuat niciodata. La scurt timp, tatal sau a abandonat familia, iar Dorothea si-a atribuit numele mamei, prezentandu-se Dorothea Lange. 

Copilaria a petrecut-o pe strazile dintr-un cartier estic, saracacios, din Manhattan. Intrucat mama sa lucra toata ziua, Dorothea a inceput sa strabata New York-ul si sa observe cat de variati erau localnicii. Aceasta indemanare, de a observa fara a interactiona, i-a folosit ulterior in cariera de jurnalist. 

Pana la terminarea liceului, stia ca va deveni fotograf, desi nu luase niciodata contactul cu un aparat de fotografiat. A urmat cursurile de fotografie in cadrul Universitatii Columbia si a hotarat sa viziteze lumea. Planurile i-au fost spulberate dupa ce a fost jefuita si a fost nevoita sa se angajeze.

S-a mutat in San Francisco si a inceput sa lucreze intr-un magazin de aprovizionare pentru fotografi. Acolo, a cunoscut alti artisti si oameni influenti, printre care un investitor ce a ajutat-o sa isi deschida un studio foto. 

In 1920, s-a casatorit cu artistul Maynard Dixon si au avut impreuna doi fii. Studioul ei foto a reusit sa fie sursa importanta de venit a familiei. Acolo, facea portrete elitei sociale. Acest lucru a durat aproape zece ani, pana cand a debutat marea criza economica din 1930. Atunci, Dorothea a parasit studioul si a pornit cu camera pe teren. 

In plina criza, unii nu mai aveau locuri de munca, altii nu isi mai permiteau locuintele sau sufereau de foamete. Cateva sute de mii de oameni au migrat spre California, in speranta unui trai mai bun. Dorothea a imortalizat traseul parcurs de acesti nefericiri si a simtit ca si-a gasit menirea ca fotograf. 

Farm Security Administration

Farm Security Administration

Fotografiile ei au avut un impact urias asupra privitorilor. Agentia federala de plasarea fortelor de munca, Resettlement Administration (RA), ulterior numita Farm Security Administration, i-a oferit Dorotheei un loc de munca deosebit. 

Odata cu plecarile tot mai dese, partenerul ei de viata a convins-o ca mariajul lor este incheiat si au fost de acord sa divorteze, in 1935. In acelasi an, Dorothea s-a casatorit cu economistul Paul Schuster Taylor si s-au mutat in orasul Berkeley. Timp de cinci ani, cei doi au strabatul traseul imigrantilor si au documentat saracia instalata in toate orasele si exploatarea imigrantilor in munca prestata.  

Fotografiile furnizate de Dorothea pentru Farm Security Administration au aparut in zeci de ziare si au facut inconjurul lumii, ramanand iconice pentru acea perioada. Una dintre cele mai de pret fotografii este portretul lui Florence Owens Thompson, intitulata „Migrant Mother”.

Dorothea Lange

In 1941, Dorothea Lange a fost mentionata la premiile Guggenheim Fellowship pentru contributia sa in fotografie. Iar in 1945, a fost invitata sa predea cursuri la departamentul de fotografie in cadrul California School of Fine Arts, cunoscuta astazi ca San Francisco Art Institute. In 1952, Dorothea a lansat revista Aperture. Sindromul post-poliomielita i-a inrautatit sanatatea si a fost nevoita sa limiteze munca de teren. Curand, a manifestat semnele altei boli care i-a adus sfarsitul. Dorothea Lange a murit de cancer de esofag pe 11 octombrie 1965, in San Francisco. 

Munca ei a fost apreciata decade intregi. La cateva luni de la moartea ei, Museum of Modern Art din New York a organizat o expozitie cu lucrarile ei. In 2003, numele ei a fost introdus in National Women’s Hall of Fame. Din 2006, o scoala primara din California ii poarta numele, iar in 2008 a fost inclusa in California Hall of Fame. In 2020, Museum of Modern Art din New York a etalat pentru a doua oara fotografiile Dorotheei Lange. 

Privind aceste franturi de istorie, poti simti dezolarea, disperarea si solitudinea instalate odata cu Marea Criza Economica.

Galerie Dorothea Lange