Eugène Atget, acest ilustru francez ce a lasat mostenire un mic tezaur fotografic despre strazile si arhitectura pariziene. Multe dintre fotografiile sale au fost realizate la finalul anilor 1880. In anul 1898, a inceput sa imortalizeze strazile din Paris. Prefera zorii zilei, creand o ambianta aparte in cadrele sale. Totodata, lucrarile lui au contribuit la notarea schimbarilor orasului la acea vreme, datorita modernizarii rapide.

Eugène Atget

Jean-Eugène-Auguste Atget s-a nascut la 12 februarie 1857 in Libourne, Franta. Tatal sau a murit in 1862, iar mama sa a decedat doi ani mai tarziu. La doar sapte ani, micutul Eugène a devenit orfan. Bunicii din partea mamei l-au crescut in orasul Bordeaux. Dupa terminarea scolii gimnaziale, s-a inrolat in marina militara.

La 21 de ani, tanarul se muta la Paris si reuseste, din a doua incercare, sa fie admis la o scoala de teatru. Din cauza orarului din marina, nu reuseste sa participe la toate cursurile scolii de teatru si este exmatriculat. Continua sa ramana in oras si se alatura unui grup de actori ambulanti. Participa la diferite spectacole in Paris si vecinatatea provinciala, unde o cunoaste pe prima si unica sa dragoste, actrita Valentine Delafosse Compagnon. 

In 1887, o infectie a corzilor vocale il obliga sa renunte la grupul de actorie si se muta la tara. Isi descopera pasiunea pentru pictura, dar nu are succes. Anul urmator, face rost de o camera de fotografiat si imortalizeaza cateva cadre in Amiens si Beauvais. In 1890, reuseste sa se intoarca in Paris ca fotograf profesionist. Cateva institutii il comisioneaza sa pozeze cladiri vechi ale orasului. Subiectele lui preferate erau florile, animalele, peisajele si monumentele.

In 1899, paraseste Parisul pentru Montparnasse. In tot acest timp, pasiunea lui pentru teatru nu se stinge si ofera cursuri si prelegeri celor interesati. Desi era fotograf profesionist, Eugène Atget se prezenta ca fiind actor. In 1901, isi dezvolta seria intitulata Petits Métiers, o colectie ce cuprinde ariile vecine Parisului si gradinile de la Versailles, o combinatie de natura si elemente arhitecturale. In aceeasi decada, se ocupa si de seria „Vechiul Paris”: o documentare a modernizarii orasului. Acest material inspira munca zecilor de artisti din diverse domenii: arhitecti, constructori, fierari, tamplari, ilustratori, bijurieri, pictori, scriitori si multi altii. De asemenea, vinde fotografii catre Bibliotèque Historique de la Ville de Paris si Bibliotèque Nationale.

In timpul Primului Razboi Mondial, aproape ca renunta la fotografie si isi ascunde toate bunurile in pivnita casei. Dupa razboi, isi vinde o mare parte a imaginilor si negativelor catre alte institutii, muzee, biblioteci, dar si unor artisti precum Henri Matisse, Marcel Duchamp si Picasso. Urmeaza o perioada in care Atget exploreaza strazile pariziene moderne si fotografiaza prostituatele locale, dar si obiecte si haine religioase. 

In 1925, este vizitat de fotograful american, Berenice Abbott, care cumpara cateva dintre pozele sale si le promoveaza in America. Intrebat daca francezii ii recunosc enorma insemnatate, Eugène Atget ii raspunde ca este apreciat doar de tinerii straini. 

In 1926, partenera lui se stinge din viata, urmand ca si el sa paraseasca aceasta lume in 1927, la Paris. Dupa moartea sa, actorul André Calmettes a sortat lucrarile lui Atget in doua categorii: una cuprindea 2 000 de fotografii cu strazile Parisului si una cu alte subiecte. Prima categorie a fost donata guvernului francez, iar pe celelalte le-a vandut lui Berenice Abbott. Aceasta a scris despre Atget: „El va fi amintit ca un istoric urbanist, un romantist autentic, un iubitor al Parisului, un Balzac al aparatului de fotografiat, din opera caruia putem tese o mare tapiserie a civilizatiei franceze.”

Eugène Atget a fost unicul fotograf care a reusit sa redea in imagini transformarea Parisului. A surprins perfect orasul secolului al XIX-lea si modernizarea fulgeratoare ce a facut loc industrializarii.

Inapoi la Blog.

Urmareste-ne pe Facebook si Instagram