Teoria culorilor pentru incepatori? Ne-am gandit ca, la baza oricarei imagini este lumina. Lumina este aceasta minunata unda ce ne ajuta sa percem culorile. Nici nu am putea sa ne imaginam lumea fara toate culorile, tonurile si nuantele ei!

Au fost oameni care au iubit atat de mult culorile ca le-au studiat aprofundat. Aceste studii de cromatica se aplica in moda, design interior, gastronomie, film, pictura… peste tot! Este util sa fii constient de culori atunci cand faci fotografii! Noi iti vom prezenta o scurta introducere in teoria culorilor!

Culoarea.

Ce culoare are subiectul?

Teoria culorilor pentru incepatori
Roata culorilor

In acest cerc sunt indicate culorile. Culorile curcubeului sunt toate culorile pe care le percepem. Acestea sunt: rosu, oranj, galben, verde, albastru, violet.

Saturatia.

Cat de intensa este culoare subiectului?

Teoria culorilor pentru incepatori

Pentru acest exemplu, culoarea aleasa este rosu. In stanga, saturatia este 100%. In partea dreapta, saturatia este 0%. De la stanga la dreapta, putem spune ca saturatia culorii scade. In patratelul din mijloc, culoarea are o intensitate de 50%. O culoare fara saturatie este gri. Iar acest lucru se aplica oricarei culori.

Teoria culorilor pentru incepatori

Luminozitatea.

Cat de deschisa sau inchisa este culoarea?

Luminozitatea unei culori este practic adaugarea albului sau negrului.

In acest exemplu, am ales culoarea albastru, la o saturatie de 100%. In partea stanga, segmentul este 100% negru, iar in partea dreapta, 100% alb. Putem spune ca in acest segment sunt prezentate tonuri inchise si deschise de albastru.

Grupurile cromatice.

Grupurile cromatice sunt variate. Practic, sunt formule prin care culorile arata armonios in diferite combinatii. Poti combina culori cu propriile tonuri sau cu alte culori.

Schema monocromatica.

O schema monocromatica este un grup al unei culori. De exemplu, am ales hex codul #ff0000. Acesta indica rosu, cu o saturatie de 100%.

Celelalte 4 patratele sunt tonuri si nuante de rosu.

by Andreas Karlsson

Schema analog.

O schema analog este un grup alcatuit din culori „vecine”. Exemple de combinatii ar fi oranj+rosu+violet sau galben+verde+albastru. Intr-o schema analog, poti introduce culori, tonuri si nuante ale culorilor alaturate. Mai jos, schema este pentru rosu, culoare prezenta in mijlocul grupului.

by Rupert Tapper

Schema complementara.

O schema complementara include o pereche de culori opuse. De exemplu, in roata culorii, rosu este opusa lui verde, galben este opusa lui violet si oranj este opusa lui albastru. Este una dintre cele mai utilizate scheme in design si film. Aceasta deorece subiectele ies in evidenta. Pastrand in mijloc culoarea de mai devreme, in schema complementara obtinem urmatoarea reprezentare:

by Andrew Tarnawczyk

Schema triada.

O schema triada este un triunghi desenat imaginar pe roata culorii. Rosu+galben+albastru formeaza o triada, la fel ca verde+oranj+violet. Aceasta schema ne ajuta sa alegem 3 culori care se armonizeze perfect. Pastrand rosu pe pozitie centrala, o schema triada ar arata asa:

by Nikolay Biryukov

Bineinteles, exista mai multe scheme cromatice. Cele amintite sunt cele mai simple si des aplicate.

Felicitari! Acum cunosti baza in teoria culorilor!

Inapoi la Blog.